Οι αλλαγές είναι σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης κατάστασης. Όποια κατεύθυνση κι αν έχουν, προς τα μπρος ή προς τα πίσω, είναι αναπόφευκτες και καθορίζονται τόσο από εξωτερικούς όσο και από εσωτερικούς παράγοντες. Άλλοτε έρχονται απ’ έξω και με επηρεάζουν και άλλοτε οφείλονται σε δική μου σκόπιμη δράση. Συχνά είμαι ο φορέας της αλλαγής στη ζωή μου. Βρίσκομαι σε μια δυναμική αλληλεπίδραση με το περιβάλλον μου και αλλάζω ανάλογα με τις εμπειρίες μου και τον τρόπο που τις αντιλαμβάνομαι και αντιδρώ σε αυτές, όπως και ανάλογα με τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τον εαυτό μου.

Ζητούμενο στην ψυχοθεραπεία είναι η αλλαγή. Ακόμα καλύτερα, να βρω τον τρόπο να γίνω εγώ η ίδια φορέας της αλλαγής στη ζωή μου. Ή αλλιώς, πώς να περιορίσω τον παράγοντα «τύχη» και να πάρω την ευθύνη για την πορεία της ζωής μου. Για να φτάσω ως εκεί έχω να διανύσω ένα δύσκολο μονοπάτι και δεν ξέρω τι θα συναντήσω μπροστά μου. Δε μπορεί να με προειδοποιήσει κανείς ακριβώς για τους κινδύνους που έρχονται ώστε να προετοιμαστώ κατάλληλα και να τους αποκρούσω, ούτε αν ο εξοπλισμός μου είναι κατάλληλος. Με λίγα λόγια, συνειδητοποιώ ότι δεν έχω κανέναν έλεγχο της πορείας μου. Ξέρω όμως ότι θέλω να τη διανύσω και να φτάσω στο τέρμα του δρόμου. Στο τέρμα του δρόμου βρίσκεται η αλλαγή.

Στο δρόμο την πορεία μου δεν επηρεάζουν μόνο οι εξωτερικές δυσκολίες, αλλά και ο εσωτερικός μου διχασμός ανάμεσα σε αυτό που πιστεύω ότι θα έπρεπε να είμαι, ώστε να μπορώ να αντιμετωπίσω τα εξωτερικά εμπόδια και σε αυτό που είμαι. Δεν ταυτίζομαι ούτε με το ένα ούτε με το άλλο, με αποτέλεσμα να αλλάζω στάση διαρκώς και να μη μένω ούτε στη μία εμπειρία ούτε στην άλλη. Και κάπως έτσι, ενώ ξέρω πού θα ήθελα να φτάσω, χάνω το δρόμο μου.

Παρατηρώ ότι όσο αντιστέκομαι και απορρίπτω αυτό που είμαι, μένω στάσιμη σε αυτό. Δεν αρκεί να απορρίψω π.χ. την αδυναμία μου για να γίνω πιο δυνατή, ούτε να προσποιηθώ ότι είμαι δυνατή. Όπως είχε πει ο Αϊνστάιν, «τα προβλήματα δε μπορούν να λυθούν με τον ίδιο τρόπο σκέψης που τα δημιούργησε». Δε μπορώ δηλαδή να καθοδηγηθώ από την ανασφάλειά μου για να λύσω το πρόβλημα της ανασφάλειάς μου.

Η θεραπεία είναι το περιβάλλον που θα με βοηθήσει να δοκιμάσω κάτι καινούριο σε σχέση με αυτό που ξέρω και έχω δοκιμάσει. Για αλλαγή θα με παροτρύνει να δοκιμάσω να είμαι ο εαυτός μου, να αφεθώ να βιώσω στο μέγιστο βαθμό αυτό που είμαι, όπως και να βουτήξω σε αυτό που δεν είμαι αλλά θα ήθελα να είμαι. Το ασφαλές περιβάλλον της ψυχοθεραπείας θα μου επιτρέψει να δοκιμάσω διάφορους ρόλους και να έρθω σε επαφή με δύσκολα συναισθήματα, καθώς και με την ευθύνη απέναντι στον εαυτό μου. Σιγά σιγά συνειδητοποιώ ότι δεν έχει νόημα να απορρίπτω άλλο αυτό που είμαι και φτάνω σε μια βιωμένη αποδοχή του εαυτού μου όπως είναι και όχι όπως θα έπρεπε να είναι. Ανακαλύπτω ότι το αδύναμο κομμάτι μου έχει λόγο ύπαρξης και αξίζει να ακουστεί και να αγκαλιαστεί, καθώς και ότι κάπου κρυμμένο υπάρχει και το δυνατό κομμάτι μου, που αρχίζω και το αναγνωρίζω στις διάφορες εμφανίσεις του. Ενσωματώνω και αποδέχομαι και τα δύο και έτσι σταματάει η σύγκρουση και γίνομαι ολόκληρη.

Υπάρχει μια παράδοξη θεωρία στην προσέγγιση Gestalt, αποδεκτή πλέον από πολλούς ψυχοθεραπευτικούς χώρους, που ονομάζεται παράδοξη θεωρία της αλλαγής. Ενώ έχει τις ρίζες της στο έργο και την ίδια τη στάση ζωής του ιδρυτή της θεραπείας Gestalt, Fritz Perls, διατυπώθηκε μεταγενέστερα από τον Arnold Beisser. Η βασική ιδέα της θεωρίας αυτής είναι η ακόλουθη: «Η αλλαγή συμβαίνει όταν κανείς γίνεται αυτό που είναι, όχι όταν προσπαθεί να γίνει κάτι που δεν είναι». Μόνο όταν λοιπόν αφεθώ και χαλαρώσω τις αντιστάσεις μου και αγκαλιάσω τον εαυτό μου όπως αυτός είναι, θα μπορώ πλέον να αλλάξω. Και αυτό είναι το παράδοξο, ότι φαινομενικά δε δουλεύω για την αλλαγή. Κι όμως είναι πολύ λογικό αν σκεφτούμε πόση ενέργεια καταναλώνουμε στις εσωτερικές μας συγκρούσεις και στην προσπάθεια για «αλλαγή», ώστε οι αντίρροπες δυνάμεις να μας κρατάνε στο ίδιο σημείο. Όταν επιτέλους αποδέχομαι τον εαυτό μου έχω στη διάθεσή μου μία νέα δεξαμενή ενέργειας και δύναμης που με βοηθάει αβίαστα να κάνω αυτό που πριν ήταν ακατόρθωτο.


Γεωργία Μιχαλαριά

Ψυχολόγος, MSc – Ψυχοθεραπεύτρια© 2011 - 2021 Athens Therapy | Powered by Bytelogic